Bilinç ne denli önemli. Gece!

ÇADIR KENTLER

Mersin Fotoğrafçılar Derneği ile Adana ve Karataş civarına üçüncü gidişim. Üçüncü kere ziyaret ediyorum, çünkü burada yaşayan ırgatlar Ülkemizde yaşama koşulları ile ilgili bir değişiklik olup olmadığını anlayabileceğimiz bir yerde hayatlarını sürdürüyor. Her gittiğimde ise biraz daha yaşam koşullarının karşısında ezilmeyi sürdüren insanlarla karşılaşıyorum. Suriye’den göç edenlerin de bu bölgede kaçak ya da şüpheli tavırları beni biraz daha Ülkemiz hakkında yaşama koşulları ile ilgili korkuya sürüklüyor. Dedikodu düzeyinde bile olsa buralarda barınan kimi Suriyelilerin bir süre dinlendikten sonra tekrar Suriye’ye savaşmaya gittikleri, çocuklarımız için korkumu biraz daha arttırıyor.
Bir yıl kadar önce Mayıs ayında yaptığımız ziyarette dağınık halde bulunan çadırlar belirli bölgelere toplanmış gibi, ancak alt yapı çalışmalarının eksikliği, Suriyeli göçmenlerin burada barındırılması ve sağlık sorunlarına çözüm yaratabilecek koşullar ise çok yetersiz. Derme çatma kulübelerde, çadır ev karışımı ‘çadır evler’de yaşamak ne denli doğru. 

Geçen yıl saat başı 40 TL’ye çalışan bu insanların Suriyeliler geldikten sonra onların kırdığı fiyatla 33 TL gibi bir fiyata çalıştırıldığını söylüyor buralarda yaşayanlar. Ancak bir şey dikkatimi de çekmedi değil, burada yaşayan bu insanlarımızın bazılarının çadırlarının önünde ortalamanın üzerinde araç sayısı da dikkat çekiyor, modelleri de ortalamanın üzerinde olan araçlar var, bu acaba bir grubun burada daha fazla mı ücret veya oradaki sistemden daha fazla yararlandıklarını akla getiriyor. Evet Türkiye’de pek çok kişi günlük bu ücretle çalışıyor, ama bu insanlarımızın daha iyi yaşama koşullarına ulaşmaları da gerekiyor. Bu tabiatıyla hepimizin daha iyi koşullarda yaşama isteğini de bir kez daha düşünmemiz için neden. Ve insanlarımıza, özellikle çocuklarımıza biçtiğimiz standartları düşünmemiz için de…